Nakon sto smo vas upoznali sa Ibrahimom Spahićem osobe bez koje ovaj festival ne bi bio ovo sto jeste upoznajemo vas sa još jednom važnom osobom:rediteljem otvaranja festivala.

Nedžad Bregović rođen 1958.Scenarist i reditelj
Realizovao mnoge animirane,dokumentarne i kratke filmove,te mnoge velike TV serije.Sarađivao sa ARTE Channel,Swiss TV,ZDF,POINT DE JOUR.Radio kao asistent reditelja,casting konsultant u mnogim svjetskim produkcijama.Filmovi su mu prikazivani u preko 250 gradova svijeta.Sa prvim dugometražnim filmom "SASVIM LIČNO" bio 2006. kandidat BH za Oskara.Filmovi arhivirani u kinotekama u Oberhausenu i Parizu,te u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.
Nagrade:Velika zlatna medalja za najbolji crtani film-Beograd,velika zlatna medalja za najbolji kratki igrani film-Beograd,nagrada za najbolji svjetski dokumentarni film-Jihlava,glavna nagrada festivala za najbolji dokumentarni film-Bukurešt,veliki pačat za najbolji dokumentarni film u regionu-Zagreb ,kolektivna  nagrada Evropske  filmske akademije FELIX,te mnoge druge nagrade.

Komentariši