www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws
Glittery texts by bigoo.ws

Sarajevska zima

SARAJEVSKA ZIMA '68-'08

Blog Sarajevske zime '08

16.03.2008.

Objavljujemo vam intervju gospodina Ibrahima Spahića koji je objavljen u  dnevnom listu"AVAZ"

Zar je egzibicionizam izroniti cistu vodu iz prljave Miljacke

Zasigurno najgledaniji kulturni djetalnik u BiH,ujedno i sa najduzim stazom direktora jednog festivala,entuzijasta i pomalo egzibicionista Ibrahim Spahic vec dva mjeseca ponovo prozivljava svojih "pet minuta".
"Sarajevska zima", idejni projekat naseg sagovornika, koji na njenom celu 24 godine je pri kraju.Za nas list Spahic govori sta ovaj festival znacui za Sarajevo,BiH te kako je precioniziran u evropskim okvirima,ali i o vremenu i okolnostima u kojima je nastao.
Prvu put Spahic hovori i o svom entuzijazmu,upornosti i ehzibicionizmu u dugogodisnjem bavljenju kulturom te sredini u kojoj je odrastao i koju je,prema mnogim misljenjima,nastradao.

NEOBICNO DUG MANDAT

-Festival je osnovan 1984., u vrijeme Olimpijade.Kako ste ga uspijeli sacuvati sve ove godine?

Festivalu je prethodio projekt "Poeika prostora" na Baščarsiji s kojima smo,s najtalentovanijim mladim umjetnicima, otkrivali kulturno-historijsku,duhovnu i prirodnu jezgru grada.U toj generaciji,između ostalih,bili su i Jusuf Hadžifejzovic,grup "Zvono",Edin Numankadic i mnogi drugi.Zatim je uslijedio projekat umjetnicka akademija "Zajedno".Ne treba zaboraviti da smo mi formirali prvi Studentski kulturni centar pocetkom osamdesetih godina i da smo skroz njega oblikovali novu kulturnu scenu naseg grada i zemlje.Za vrijeme Olimpijade bio je realizovan kulturni program i formiran je Muzej XIV ZOI,a na tom poslu radili su,imedju ostalih,Planinka Mikulic,Numankadic,Nina Pirant-Spahić.
"Sarajevska zima" odrzala je svoju prvu manifestaciu 21.decembra 1984.godine i Festival je trajao do 6. aprila 1985.On je poznat i po tome sto nikad nije prestao sa djelovanjem ni tokom opsade Sarajeva.Ovaj festival postao je poznat i po tome sto je sacuvao sve regionalne,evropske i svjetske kontakte i vazan je clan svih evropskih,svijetskih asocijacija  profesionalnih art festivala - Evropske asocijacije festivala,Internacionalnog drustva umjetnosti iz New Yorka (Njujorka).,medjunarodnog mediteranskog instituta ze teatar iz Madrida,Bijanala mladih umjetnika Evrope i Mediterana,Evropskg kulturnog foruma...

-Zanimljivo je da ste svo vrijeme Vi na celu "Sarajevske zime".Istina je da ste Vi njen idejni tvorac,ali nije li to neobicno dug mandat?

Neobicno dug mandat koji imam u "Sarajevskoj zimi"  proizlazi iz projekta koji se pripremaju za realizaciju:Prvog međunarodnog konkursa za idejno rjesenje "Concert Hall Sarajevo" na Marindvoru,koji je okupio arhitekte iz 43 zemlje Evrope.Priprema se i promocija Sarajeva za "World Book Capital",Kongres izdavaca svijeta 2012. godine,promocija Sarajeva kao evropskog i kulturnog centra 2014.

-Postoje sugestije da bi "Sarajevska zima" dobila na vecoj vaznosti kada biste smanjili broj programa i selektirati samo najbolje.slazete li se?

Svakako razumijem sugestije,ali bih htio d se razumijemo u vezi sa kljucnom razlikom izmedju poligona i urbanog centra.Na festivalu "Eko oko" okupili smo 42 vrhunska svijetska ostvarenja dobitnika nagrada 2006/2007. godine na međunarodnim filmskim festivalima posvecenim zastiti zivotne sredine,posjetioci su koristili zeleni tepih koji ce uskoro biti promoviran i na drugim svjetskim eko-festivalima.Nije lit o lijepa promjena?kada je rijec o selekciji,nju cine,kao i svake godine,najbolji u svojoj profesiji.Ove godine to su bili Dragan Jovčević,Edina Papo,Lejla Panjeta,Mirsad Bećirbasić,nermin Zildžo,Sanja Raljevic i medjunarodni selektori.

BROJNE FUNKCIJE

-Pored toga to ste direktor "Sarajevske zime"Vi ste i predsjednik Udruzenja izdavaca i njizara BiH,Medunarodnog centra za mir,Fondacije kulin ban",GDS-a predsjednik IIRM-a BiH,komisije za kulturnu strategiju BiH,clana Izvrsenog komiteta Evropske asocijacije festivala,Izvrsenog komiteta BJCEM-a, clan Odbora direktora za kulturu Vijeca Evrope....Kako je moguce imati sve te funkcije?

Vi ste nabrojali samo dio mojih obaveza.Dodao bih samo jos jednu-građanin,mada nisam siguran da li je to moguce podvesti pod bilo kakvu funkciju imajuci u vidu kako gradani inace prolaze.

-Vi ste nesumnjivo entuzijasta,a ponekad i egzibicionista.Slazete li se da se u BiH entuzijazam vrlo rijetko posmatra kao pozitivan fenomen,a mnogo vise kao ubleha?


Da i ne.Jednostavno se radi o tome da su iz pojma entuzijazma,s obzirom na novi kulturni,socijalni,politicki i ekonomski kontekst u kojem zivimo,isisani svi vrijedni i ljudski razumljivi sadrzaji.U isto vrijeme,Fascinirani svojim novim statusom,glavni promotori "nove kulturne scene" postaju alergicni na entuzijazam.mozemo li reci za Danijela Kon Bendita da je na isti nacin bio entuzijista 1986. u Parizu,kao 2008. u Sarajevu kada je ispricao svoj san o Sarajevu i Evropi?Jesam li ja egzibicionista kada trazim da se ukine sagregacija u obrazovanju i da nas ta sramota BiH,Evrope i svijeta na pragu 21. stoljeca prestane opterecivati kao mora.Uostalom,zar je egzibicionizam izroniti cistu vodu iz prljave Miljacke i uporediti svoje sugradjane na dramatican gubitak najvece dragocijenosti,najveceg prirodnog blaga koje nam je darovano.


SVIJESTAN VRIJEDNOSTI


-Vemoa ste cijenjeni u Evropi.Cini li Vam se da BiH i Sarajevo nisu svijesni Vasih vrijednosti?


ja sam veoma svjestan vrijednosti Sarajeva i BiH.

-Da li je Ibrahim Spahic nadrastao ovu sredinu u kojojo zivimo?


U ovoj sredino ja sam odrastao.

-Sta mislite o kulturnoj sceni u BiH?

Zanimljivo,provokativna,otvorena,marinalizirana i suocena s promjenama u svijetu koje brze uocava od sredine u kojoj se odlikuje.

-Cesto ste u kontaktu s umjetnicima i direktorima festivala u Evropi.gdje je BiH na evropskoj kulturnoj mapi?

BiH je sedam milja ispred Evrope i sedam milja iza Evrope na evropskoj kulturnoj mapi.Sedam milja ispred je kada imamo u vidu talente i potencijale umjetnika,a kada je rijec o kulturnoj manifestaciji i kreaciji kulturnog kapitala,nasa zemlja je je sedam milja iza Evrope,katkad mi se cini iza same sebe.zato je Mak u BiH tako aktuelan

SARAJEVSKA ZIMA \'68-\'08

MOJI LINKOVI

Sta mislite o blogu?
Odlican
Vrlo dobar
Dobar
Onako
Moze bolje
pollcode.com free pollspeace over the world..mp3
Download it at mp3space.com

FAVORITI
blob
Administratorov blog
nova Ja
just do it...later ツ
♥ My dreams are coming true♥
~ErReWaY 4 CaMiNoS~
......CiNeMa_BiZaRrE.......
ja'orina plan'naa
ja zivim za tebe, NAPRIJED SLOBODO MI TE VOLIMO
(¯` ♥ Just another broken heart !!! ♥ ´¯)
Bratz Forever
neki blogeri podrzavaju cetnike !
RaJa iz Sarajeva
više...

BROJAČ POSJETA
15733

Powered by Blogger.ba