beats by dre cheap

Eric Breton i Sarajevo

Eric Breton, francuski kompozitor, koji je komponovao muziku za ceremoniju otvorenja Festivala Sarajevska zima, nam se javio pismom, zahvalivši na gostoprimstvu i lijepim uspomenama koje je odnio iz Sarajeva.


Eric Breton je rođen u Avignonu na jugu Francuske. Svoju karijeru je započeo svirajući klasične i jazz klavirske kompozicije. Početkom osamdesetih godina je već radio različite aranžmane, te osvojivši nekoliko nagrada svoje sposobnosti je okrenuo ka komponovanju.  Za kratko vrijeme, njegova djela se izvode u 20 zemalja svijeta gdje se predstavio i kao vrstan dirigent i pijanist.  Među ovim zemljama Bosna i Hercegovina je zauzela posebno mjesto u njegovoj karijeri.
Bretonova prva posjeta Sarajevu se desila 1993. g. kada se pridružio konvoju iz Francuske, te preko Splita, Tomislav grada i Ilidže nakon više od pet dana putovanja stigao u Sarajevo.  Prva noć je protekla u komponaovanju uz svijeće do samog jutra kada je završena kompozicija ''Music from the night in Sarajevo''.  Isti dan je u Kamernom Teatru sa skupinom muzičara iz Sarajeva, među kojima je bio i Rajmund Likić održao probu i koncert, te upoznao Ibrahima Spahića.  Godine 1996. piše muziku povodom Festivala ''Sarajevska zima'', te iste godine u martu upoznaje Maestra Emira Nuhanovića.
Od strane Ibrahima Spahića dobija nagradu ''Sloboda'' , te 1997. specijalnu nagradu bivšeg Predsjednika Alije Izetbegovića.  Neka od  njegovih djela su izvođena u BiH za vrijeme boravka Predjednika  Bill Clintona i u čast Pape John-Paula II.
Posebnu pažnju Bretnon je skrenuo djelom '' Uvertira na bosanske teme'' komponovana na zahtjev Lorda Yehudi Mehunina. Sarajevska filharmonija je izvela kompoziciju u više zemalja od Evrope do Amerike pod palicom Maestra Emira Nuhanovića.  Danas, Eric Breton je počasni član Sarajevske Filharmonije.
    Povodom ceremonije otvaranja XXIV Festivala Sarajevska zima 2008. premijerno je izvedena  kompozicija komponovana za balet. S obzirom da je tema festivala 1968. godina, Eric Breton je po zahtjevu Ibrahima Spahića komponovao i aranžirao teme iz ovog perioda uključujući dijelove iz mjuzikla Kosa, te dio iz John Lenonove pjesme''Give peace a chance''. Kompozicija se sastoji iz dva dijela pod nazivom Summers of love i Peace over the world.
    Karakteritičan po brzom komponovanju i opusu od više stotina djela, Breton nam priprema još jedno iznenađenje. U julu ove godine će u Sarajevu premijerno biti izveden mjuzikl ''Lyssi'' na čijoj orkestraciji već radi.  Radi se o varijanti drame sa elementima humora, a ideja je potekla od Aristofana i rata između Sparte i Atine.  Mjuzikl će biti ostvaren u suradnji sa orkestrom, horom i solistima iz Francuske i Narodnog Pozorišta Sarajevo.  

SARAJEVSKA ZIMA \'68-\'08
http://sarajevskazima.blogger.ba
12/03/2008 12:14